Nieuws

Galjaardprijs 2022: winnaars gefeliciteerd en bedankt voor jullie stem

4 november 2022

Gisteren was de uitreiking van de Galjaardprijs 2022 tijdens Pubcom. Helaas ging ons project ‘vergeten’ doelgroepen er niet met een hoofdprijs vandoor. Toch voelde de hele dag als winst. We zijn blij met alle reacties! Er was aandacht vanuit dagvoorzitter Inge Diepman voor de aanwezigheid van tolken en veel sprekers benoemden het belang van inclusiviteit.

Ook onze volgeboekte kennissessie vloog voorbij. Er zijn ontzettend goede vragen gesteld door het publiek aan ervaringsdeskundigen Sarah Muller en Hans Esbach. Er was tijd tekort om alle vragen te beantwoorden.

Wij kijken terug op een mooie dag!

Bezoek aan het veiligheidsberaad

23 mei 2022

Maandagavond hebben onze collega’s Suzette, Keesjan en Stefan een exemplaar van het zakboek uitgereikt aan de voorzitter van het Veiligheidsberaad, Hubert Bruls. Ook mochten zij een exemplaar overhandigen aan staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Eric van der Burg en de andere voorzitters van de veiligheidsregio’s, waaronder Ahmed Marcouch, Annemarie Penn-Te Strake en Ahmed Aboutaleb.

Onze boodschap bij de overhandiging? Dat het voor alle veiligheidsregio's, gemeenten en andere organisaties erg belangrijk is om een draaiboek te hebben liggen voor persconferenties. Zodat er in korte tijd een persconferentie georganiseerd kan worden, als dat nodig is. Het zakboek 'Hoe organiseer je een persconferentie tijdens een ramp of crisis?' is een handig hulpmiddel bij deze voorbereiding. 

Wij bedanken het Veiligheidsberaad voor deze mooie mogelijkheid!

Podcasts

Crisiscommunicatie De Podcast - in gesprek met Suzette Hendriks

Luister hier

Suzette Hendriks, adviseur en trainer op het gebied van crisismanagement, crisiscommunicatie en bevolkingszorg bij V&R. Ze heeft de afgelopen tijd met Stefan Baan een zakboekje geschreven voor het organiseren van een persconferentie bij een ramp of crisis.

Suzette vertelt waarom dit boek over persconferenties eigenlijk een invulling is van een gemis tijdens haar inzet bij de hoogwatercrisis in Limburg. Ze moest samen met anderen een persconferentie voorbereiden; dat bleek toch minder eenvoudig dan gedacht.

We zijn er met elkaar uit. Er is een verschil tussen een persverklaring, een persconferentie en een persbijeenkomst.

- Een persverklaring, ook wel persstatement genoemd, doe je als je echt niets meer kunt vertellen in het begin van een crisis.

- Een persconferentie kan je geven als je ook in gesprek kunt gaan met de pers: je kunt converseren Je kunt wat meer informatie delen en staat op voor vragen.

- Een persbijeenkomst, vaak een media-moment genoemd, dan heb echt even de tijd voor de pers.

In de tijd gezien is het dus altijd: persverklaring, -conferentie en dan -bijeenkomst. Misschien kunnen we ook de voorzichtige conclusie trekken: we zien soms persconferenties waarbij een persverklaring een betere oplossing was geweest. We zijn het snel eens over een mooie oneliner: praat waarover je gaat! Dat is geen issue vinden we.

Suzette draait het gesprek handig richting ons als gespreksleiders. Ze vraagt ons antwoorden te geven op vragen die ze zelf heeft. Samen bespreken we wat ongemakkelijke onderwerpen: hoeveel deelnemers moeten er nu achter de tafel zitten? Waarom moet die burgemeester nu altijd bij de persconferentie zijn? Moeten we nu zitten of staan? Is de pers nu een doelgroep of niet?

Een leerzame sessie. Bestel het zakboek, want de opbrengsten gaan naar twee goede doelen.

GRIP op bevolkingszorg - 'Hoe organiseer je een persconferentie tijdens een ramp of crisis?'

Luister hier

In deze aflevering hebben onze trainers Walter Janssen en Suzette Hendriks het over het organiseren van een persconferentie. Want, hoe pak je dit nu eigenlijk aan tijdens een ramp of crisis? Suzette heeft hierover samen met een aantal collega’s, experts (o.a. van NCTV, NOS, SBS, RTL en het Nederlands Gebarencentrum) en hoogleraren een zakboek samengesteld. In deze podcast geeft zij een voorproefje van de inhoud van het zakboek.

Persconferenties in crisistijd: 'Voorbereiding is key'

19 mei 2022 - Artikel Binnenlands Bestuur

Elke gemeente zou een draaiboek moeten hebben om binnen een paar uur een persconferentie te organiseren in het geval van een ramp of crisis. En het maken van zo'n draaiboek hoeft niet eens veel tijd te kosten.

Verder lezen?